« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
3. c obilježio Svjetski dan kokica
Svakog 19. siječnja u godini obilježava se Svjetski dan kokica, učenici 3.c razreda odlučili su obilježiti taj dan 20.1. u našoj školi prigodnom prodajom kokica.
Povijest kokica
Američki je kontinent domovina kukuruza, a kukuruz udomaćen je iz divlje sorte na području današnjeg Meksika prije devet tisuća godina. Najveću popularnost kokice doživljavaju u Sjedinjenim Američkim Državama krajem 19. stoljeća.
Vjerovalo se da u zrnu kukuruza kokičara obitavaju tihi i zadovoljni duhovi. Kada bi se zrna zagrijavala, s porastom temperature, rastao bi i bijes duhova koji su ljutito ljuljali zrna sve dok vrućina ne bi postala nepodnošljiva pa bi uz prasak bijesno izjurili iz svojih kuća u oblaku pare. Indijanska plemena na kokice su stavljala suho začinsko bilje ili čak čili. Indijanci su također od kokica radili pivo i juhu, ali ih i koristili za izradu nakita i ukrašavanje perjanica.
U vrijeme nijemog filma kokice nisu smjele u kina – glasno hrskanje smetalo je gledateljima.
Kokice obiluju vlaknima. Imaju malo kalorija, idealan su zalogaj u svim dijetama. Dodavanjem masnoća i šećera kokice gube zdrav predznak.
Kokice iz mikrovalne sadrže trans-masnoću za koju se zna da loše utječe na zdravlje srca. Odgovorna je za nastanak lošeg kolesterola (LDL). To povećava šanse za srčani udar ili kardiovaskularne bolesti.
U prosjeku, zrna kukuruza pucaju kada se dosegne temperatura od 175 stupnjeva.
Kukuruz kokičar dolazi u dva oblika, u obliku pahuljice i gljive. Prodavači u kinima preferiraju one u obliku pahuljice jer su kokice veće.
Amerikanci godišnje pojedu oko 160 milijuna litara kokica, što je dovoljno da se 18 puta napuni Empire State Building.