2021-06-04 11:55:29

Školski tematski projekt 2020./2021. VAŽNO JE…

Školski tematski projekt 2020./2021.

VAŽNO JE…

Od samog početka 2020. godina bila je nepredvidiva, a to se nastavilo i početkom školske 2020./2021. godine. Ako smo ikada u životu bili primorani na neprestanu promjenu planova i prilagodbu novim izazovima, to je bilo ove školske godine. Shvatili smo da često zbog svakodnevnih aktivnosti, posla, škole, učenja, žurbe ne stignemo razmišljati o malim stvarima i pravim životnim vrijednostima.

 

Zapitali smo se jesu li naši prioriteti pravilno posloženi i pridajemo li im dovoljno pažnje? Školskim tematskim projektom željeli smo barem malo usporiti i učiniti nešto da u svakodnevnom  životu damo dovoljno pozornosti onome što je doista važno i naučimo cijeniti ono što nam je bitno, vrijedno, neprocjenjivo. Nizom radionica i aktivnosti tijekom školske godine, sudionici projekta (učenici, učitelji i djelatnici škole) jačali su svijest o bitnim stvarima koje život čine lijepim te tako pridonijeli stvaranju ugodnijeg i bezbrižnijeg ozračja u školi i lokalnoj zajednici.

Projekt smo započeli anketom. Uz pomoć aplikacije Mentimeter, bolje smo se upoznali i shvatili da su nam zapravo svima važne slične stvari: zdravlje, obitelj, priroda, ljubav, znanje, mašta…

Tijekom godine učenici su izrađivali prezentacije, plakate, glumili, pjevali, plesali i crtali. Tako su učenici 5.b razreda izradili prezentaciju o zdravoj prehrani jer je važno zdravo se hraniti, a učenici 6.b virtualnu modnu reviju jer je važno toplo se obući i uživati čak i na kišni dan. Učenici 2.b razreda shvatili su da je važno imati nos za zdrave i fine stvari pa su uživali u toplom kruhu kojeg su sami pripremili, a učenici 2.a razreda izrađivali su stripove i vrijedno čitali knjige jer i to je jako važno. Učenici prvih razreda su glumili i pomoću plastelina pokazali koliko važne mogu biti male stvari poput običnog malog zrna žita ili kriške jabuke. Učenici četvrtih razreda ukazali su na važnost pjesme i plesa, ali i na to da ,, Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo.'' Koliko je važno imati toplo srce, pokazali smo svi zajedno kao škola sudjelovanjem u mnogobrojnim humanitarnim akcijama tijekom godine. Izašli smo i iz škole: oslikavanjem pločnika oko škole pokazali smo koliko je važan dječji osmijeh i proljeće, a nismo zaboravili na važnost šetnje, trčanja, igre, čistog zraka, očuvanje prirode i našeg mjesta. Pisali smo o važnim stvarima na hrvatskom i engleskom jeziku, čitali poeziju, slikali mame, sudjelovali na natjecanjima, reciklirali i još mnogo toga. Shvatili smo da u životu ima mnogo važnih stvari, ali i da je najvažnije to prepoznati i cijeniti!

Na kraju projekta nastao je video u prilogu. Autor video uratka je učenik Roko Jovičić, a tekst čitaju učenici od 1. do 8. razreda naše škole.

Tanja Pokupić, profesorica engleskog jezika


Osnovna škola Miroslava Krleže Čepin