2021-09-29 11:23:02

Svjetski dan prve pomoći

Obilježavanje Svjetskoga dana prve pomoći 11. rujna 2021. godine

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina prve pomoći široj javnosti. Obilježavanje Svjetskoga dana prve pomoći zajednička je akcija svih društava Hrvatskoga Crvenog križa i tim povodom organizirane su različite aktivnosti s ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način pružene prve pomoći.

Ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći poseban naglasak stavlja na prvu pomoć u školi i zajednici kroz moto „Budite heroj prve pomoći u školi i svojoj zajednici“. Glavne ciljne skupine u ovoj godini su djeca, tinejdžeri, mladi ljudi, zaposlenici škole i roditelji jer podučavanje preventivnih mjera i prepoznavanje mogućih opasnosti u svakodnevnom životu može dovesti do smanjenja nesreća u njihovom okruženju.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ozljede predstavljaju veliki dio uzroka smrti djece, osobito u starije djece. Ozljede su odgovorne za 950 000 smrtnih slučajeva godišnje. Oko 90% ili 830 000 ovih smrtnih slučajeva uzrokovano je nenamjernim ozljedama (ozljede na cesti, utapanje i opekline). Ključna poruka je da svatko, bez obzira na dob, može spasiti život i biti sudionikom u provedbi akcija spašavanja života i učiniti  svoju okolinu sigurnijom. Prva pomoć treba biti dostupna svima.

S ciljem ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskoga dana prve pomoći mladi volonteri Gradskoga društva Crvenoga križa Osijek  u sklopu projekta „Sigurni u zajednici“, samostalno  su pripremili i izradili 17 kratkih video uradaka s pravilnim postupcima pružanja prve pomoći. Želja im je bila stečeno znanje i vještine prenijeti na vršnjake i širu zajednicu.

Video materijale možete pronaći na Youtube kanalu GDCK Osijek na sljedećoj poveznici:

www.bit.ly/crvenikrizosijek

Naša je škola u suradnji s GDCK Osijek ove godine uspjela provesti edukativnu radionicu za učenike osmih razreda o pravilnim postupcima pružanja prve pomoći. Radionice su održane u ponedjeljak, 27. rujna u školskoj sportskoj dvorani uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Voditeljica rada s mladima Iva Vrebac poslala nam je tri volonterke, Martinu, Lorenu i Doru koje su na tri radilišta praktično provele radionice prve pomoći u slučaju gušenja udahnutim predmetom, masaže srca i okretanja na bok.

Naši su osmaši, u radnom i veselom ozračju mnogo naučili o pružanju prve pomoći.

Gordana Vlahović, pedagoginja

Fotogalerija

 

 


Osnovna škola Miroslava Krleže Čepin