2021-11-19 11:06:28

Radionica ''Voda-zemlja-zrak''

U suradnji s udrugama Hermes i FabLab, a u sklopu projekta Vizualna umjetnost i kultura, učenici 3.b razreda naše škole sudjelovali su na online radionici ''Voda-zemlja-zrak''.

 

 

Cilj projekta je povezati povijest, umjetnost, znanost i steći nove vještine korištenjem suvremene tehnologije.

 

Učenici su na radionici izradili  podmornicu, padobranca i tramvaj.

Podmornica

Djeca od potrošnog materijala i otpada: boce, slamčice, samoljepljive trake, manjeg metalnog predmeta i konopca izrađuju model podmornice koja se ponaša baš kao i one koje plove svjetskim oceanima. Sudionici radionice stječu znanja o načinu funkcioniranja podmornica, odnosno osnove fizike – mehanike fluida.

 

Padobranac

Učenici će na radionici korištenjem široko dostupnih predmeta kao što su vrećica za zamrzavanje, kvačica za rublje i uže kreirati svoj vlastiti model padobrana, a kvačica za rublje imat će ulogu hrabrog padobranca. Radionicom se kroz praktični primjer planira obrađivati teme iz područja fizike koje razjašnjavaju kako ljudi skaču s velikih visina i onda sigurno prizemljuju na tlo. Pritom će se govoriti i o Faustu Vrančiću, hrvatskom polihistoru iz 16. stoljeća kojeg smatramo prvim čovjekom na svijetu koji je konstruirao i isprobao funkcionalni padobran.

 

Tramvaj

Sudionici će kroz radionicu slagati maketu tramvaja. Maketa se sastoji od kartonske šablone tramvaja od koje se slaže 3D model, te od žaruljice i baterija kako bi djeca osigurala sigurno kretanje tramvaja. Sudionici stječu osnovna znanja o strujnom krugu i razvijaju finu motoriku.

 


Osnovna škola Miroslava Krleže Čepin