2020-02-26 10:49:19

26. veljače 2020. - Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica

Običaj je nastao je 2007. godine u Kanadi kada je dječak u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu zbog čega je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. Kolege iz njegovog razreda počeli su sljedećih dana dolaziti u školu identično obučeni kako bi mu iskazali potporu te ukazali na problem vršnjačkog nasilja u školama.

 Posljednje srijede u veljači obilježavamo Dan ružičastih majica kojim se na simboličan način želi skrenuti pozornost na problem sve učestalijega vršnjačkog nasilja u školama. Hrvatski sabor je 2017. godine proglasio taj dan Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

U novije vrijeme susrećemo se i sa specifičnim oblikom nasilja nazvanim cyber bulliyng – radi se o vrijeđanju i ponižavanju putem društvenih mreža na internetu (u ovo ubrajamo i nedopušteno objavljivanje nečijih slika, video zapisa ili javno vrijeđanje i negativno komentiranje drugih osoba).

Izuzetno je važno s djecom razgovarati o svim oblicima nasilja i negativnog ponašanja prema drugima jer oni sami (posebice učenici mlađe dobi) ponekad nisu svjesni da neki oblici njihovog ponašanja pripadaju nasilju ili barem u neprimjerene oblike ponašanja.

Podržimo svi nenasilje i budimo dobri jedni prema drugima!

        

         

 


Osnovna škola Miroslava Krleže Čepin