preskoči na sadržaj

Osnovna škola Miroslava Krleže Čepin

Login
Brze poveznice

 

Lino višebojac

Mir je moj đir

Dabar 2017.

Tražilica
Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 6. 2018.

Ukupno: 124106
Ovaj mjesec: 818
Ovaj tjedan: 11
Danas: 11
Mobilna učionica za radost učenja

Početkom školske godine ušli smo u osvježenu školu – hol je dobio malo boje, obnovljeni su sanitarni čvorovi, u nekim učionicama pojavili su se novi ormari. No, zanos i veselje trajali su kratko, jer sve su to tek estetske promjene. Ono što učenici i roditelji zapravo žele jest moderna škola. To podrazumijeva atraktivniju nastavu, modernije metode rada i učenje u modernom i inovativnom okruženju, a mi zaostajemo u opremljenosti i korištenju modernih tehnologija u nastavi.

Danas  učenici odrastaju  uz tehnologiju i rado iskorištavaju sve njezine prednosti. Oni  žele aktivno sudjelovati u nastavi i komunicirati pomoću suvremene tehnologije. Učenje uz pomoć tehnologije omogućuje učenicima prikaz i razumijevanje nastavnog sadržaja kroz više aspekata uključujući različite dimenzije i mogućnosti. Dokazano je da učenje popraćeno vizualnim, auditivnim i slikovnim sadržajima donosi znatno bolje rezultate od klasične nastave i samo tekstualnog prikaza sadržaja. Posebnu važnost tehnologija ima u korištenju kod prirodnih grupa predmeta (matematika, fizika, kemija) gdje su nastavni sadržaji apstraktni i učenicima teže razumljivi.

No, preduvjet za uvođenje i primjenu tehnologije u svakodnevnom radu učitelja je učionica opremljena računalnom opremom i/ili računala ili mobilni uređaji (tableti, pametni telefoni). Osim na nastavi informatike nama je to nedostižno zbog nedostatka opreme. Naša škola ima 400 učenika i samo jednu informatičku učionicu opremljenu sa  12 stolnih računala. Zbog velikog interesa za nastavu informatike učionica je gotovo uvijek zauzeta, tako da je nastava drugih predmeta u učionici informatike gotovo neizvediva. Od postojećih 14 učionica, 13 učionica opremljeno je projektorima, nastavnicima je na raspolaganju 20 prijenosnih računala, a škola ima internet. Od prošle godine naša je škola ušla u sustav e-Dnevnika, ali to i dalje nije dovoljno da bismo ju nazvali suvremenom školom koja može pratiti izazove koje pred nju stavlja današnje doba.

S obzirom na moguća rješenja, odlučili smo surađivati s lokalnom zajednicom u pokušaju modernizacije naše škole. Složili smo se da tehnologija sama po sebi nije promjena - nikakva tehnologija ne može zamijeniti dobrog učitelja, ali uporaba tehnologije u svakodnevnom učenju omogućava promjenu.

Prvi korak u modernizaciji naše škole bila bi kupovina 25 tableta. Ta količina bila bi dovoljna za opremanje jedne tzv. Mobilne učionice koja bi se prema potrebi lako premještala. Mobilna učionica bi nam omogućila  da bilo koju klasičnu učionicu pretvorimo u interaktivnu učionicu. Osim u učionici tableti se mogu koristiti u školskom atriju, dvorištu, holu ili knjižnici. Učenicima, koji već imaju osnovna znanja stečena na nastavi informatike, ovakva učionica djelovala bi motivirajuće. Omogućila bi učenicima usvajanje sadržaja iz drugih predmeta na nov, ali  njima prirodan način. Sva djeca, bez obzira na materijalne uvjete ili dob, bila bi stavljena u jednak položaj. Imali bi jednake mogućnosti za usvajanje i usavršavanje vještina potrebnih za učenje. Tablete bi u nastavi mogli koristiti jednako svi učenici od prvog do osmog razreda i pomoglo bi učenicima s posebnim potrebama u usvajanju gradiva. Takva učionica pružala bi mogućnosti za individualizirano učenje i interaktivno učenje, ovisno o potrebama nastavnog predmeta. Učiteljima bi ovakva učionica  bila prilika za  razvoj i unapređenje digitalnih kompetencija, znanja, vještina te izvor novih ideja za rad u nastavi.

Nakon opremanja i otvaranja učionice uslijedila bi edukacija i ovladavanje osnovnim alatima za rad u nastavi, kako učenika, tako i učitelja. U budućnosti željeli bismo da korištenje tableta postane sastavnim dijelom nastavnog procesa. Tako bi se  u konačnici povećala informacijska i digitalna pismenost učenika naše škole te bi dobili znanja i vještine potrebne za cjeloživotno učenje.

Cilj je ovog projekta u našoj školi osigurati materijalne uvjete za modernizaciju nastave opremanjem mobilne učionice, te uporabom moderne tehnologije  u  svakodnevnoj nastavi motivirati i angažirati učenike od 1. do 8. razreda za učenje u poticajnom okruženju.

preskoči na navigaciju