preskoči na sadržaj

Osnovna škola Miroslava Krleže Čepin

Login
Brze poveznice

 

Lino višebojac

Mir je moj đir

Dabar 2017.

Tražilica
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 5. 6. 2018.

Ukupno: 124105
Ovaj mjesec: 817
Ovaj tjedan: 10
Danas: 10
Recikliraj, profitiraj!

Sredinom prvog polugodišta škola je od općine dobila tri neobična spremnika za smeće. No, spremnici su ukazali i na postojanje problema. Iako se u školi provode  akcije recikliranja, one nisu učinkovite, a odvojeni spremnici za otpad nisu označeni niti iskorišteni u svrhu za koju su namijenjeni. Prostor na kojem spremnici stoje nije primjeren niti jasno označen. Odlučili smo praktično primijeniti pojam recikliranja i osim promoviranja ekologije i podizanja svijesti o značaju očuvanja okoliša ukazati na činjenicu da recikliranjem profitiramo jer selektivnim prikupljanjem otpada možemo uštedjeti, zaraditi ili nekome pomoći i dugoročno gledano svijet učiniti boljim mjestom.

  

Reciklirati se mogu biološki otpad, automobili, baterije i akumulatori, tekstil, građevinski otpad, elektronički otpad, komunalni otpad, opasni otpad, metal, papir, staklo, plastika. Najvažniji su koraci u recikliranju odvajanje i razvrstavanje otpada prema vrsti jer se mnoge otpadne sirovine i materijali mogu ponovno iskoristiti samo pod uvjetom da su odvojeno sakupljeni. No, velik problem je što razvrstavanje otpada zahtjeva postojanje posebnih spremnika u školi  i  prostor za zbrinjavanje takvog otpada do dana odvoza, tj. njegovog zbrinjavanja.

Kako prikupljanje, skladištenje i recikliranje mnogih proizvoda prelazi naše mogućnosti, odlučili smo se za sljedeće rješenje: estetskim uređenjem škole djelovati na ekološku svijest učenika te ih raznim aktivnostima educirati i na taj način ukazati da se malo boljom organizacijom može ostvariti dobit za školu, a ujedno djelovati i na dobrobit cijele zajednice.

Uređenjem prostora na kojem će biti prikazan ispravan način odlaganja otpada kao i različite vrste otpada koje je moguće reciklirati, učenici će naučiti pravilno razvrstavati otpad. Ostaci hrane iz školske kuhinje, kao i ostali biootpad iz škole mogao bi biti iskorišten za stvaranje komposta. Zahvaljujući edukativnim aktivnostima, učenici će moći vidjeti kako odgovorno gospodariti otpadom i ponovno iskoristiti stare materijale. Akcijama prikupljanja papira, plastičnih čepova, baterija i EE otpada razvijat ćemo odgovorne navike u odlaganju i iskorištavanju otpada.
Više o postavljanju Eko-kutka možete vidjeti ovdje: Ekolozi u akciji

Glavne su aktivnosti našeg plana djelovanja: informiranje o problemu, provedba ankete među učenicima škole i obrada ankete, izlaganje problema i prijedloga rješenja gospođi pedagog, gospođi ravnateljici, Vijeću učenika, predavanja i radionice koje za cilj imaju edukaciju učenika o recikliranju, uređenje Eko kutka, izrada letka s osnovnim informacijama vezanim uz recikliranje, predstavljanje rezultata projekta.

Uz pomoć bivše učenice oslikali smo i uredili Eko kutak. Tamo su smješteni jasno označeni spremnici za papir, platiku i biootpad. Nepraktičan kartonski spremnik za baterije uz pomoć domara zamijenjen je novim.  U prosincu 2015. godine uključili smo se u humanitarnu akciju Skupljanjem čepova do skupih lijekova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma. Za potrebe te akcije izradili smo spremnike koji jasno govore kojoj su vrsti otpada namijenjeni i plakate kojima smo informirali djelatnike, roditelje i učenike škole o akciji. Uz pomoć nastavnice tehničke kulture obnovljeni su ormari u učionici tehničke kulture, a uz pomoć nastavnice matematike obnovili smo stare školske stolice. Stabla koja su posječena zbog obnove parka iskoristili smo kao stolice u holu škole. Izradili smo na radionicama spremnike za papir i postavili ih u sve učionice u školi. Obratili smo se općini za pomoć u nabavci kompostera koji će biti iskorišten u radu školske Zadruge.

 

Detaljnije o projektu možete pogledati ovdje: Projekt Recikliraj, profitiraj!

preskoči na navigaciju